Rondje Woldmeer naar Appingedam.

Hoewel het mogelijk het rondje Woldmeer naar Appingedam in één dag te varen, is aan te bevelen deze route in twee of drie dagen af te leggen. Het voordeel is dat  je rustig de tijd kunt nemen om te genieten van alle pareltjes die je onderweg passeert. Onderweg zijn talloze mogelijkheden om aan te leggen en te overnachten.

Vanaf Woldmeer via de sluis is er een directe verbinding met het uitgebreide regionale vaarwegennetwerk, vanuit hier vaar je rechtstreek naar Stad en Wad. De sluis bevindt zich aan de noordkant van het meer. Om de sluis te bedienen maak je gebruik van een zelfbedieningssleutel. Vanuit deze sluis vaar je het Slochterdiep op. Op het Slochterdiep kun je linksaf en vaar je via de Slochtersluis naar het Eemskanaal. Van hieruit heb je verbinding met alle de regionale en nationale vaarwegen. Ga je rechtsaf dan blijf je op het Slochterdiep een kleinschalig regionaal vaarwater.

Het Slochterdiep stamt uit 1659 en wordt tegenwoordig vooral gebruikt voor pleziervaart. Het is rustig vaarwater met mooi begroeide oevers en veel groen onderweg. Het Slochterdiep leidt je richting Oost Groningen, onderweg kom je langs de natuurgebieden Harksteder Broekland en ’t Roegwold. De vaarverbinding eindigt in Slochteren zelf, je bevindt je dan vlak bij de Fraeylemaborg. Dit landgoed is zeker een bezoekje waard.

Ga je halverwege het Slochterdiep linksaf dan vaar je het afwateringskanaal van Duurswold op. Deze route voert je door het natuurgebied ’t Roegwold en uiteindelijk kom je in het Schildmeer terecht. Aan het Schildmeer vind je een mooi zandstrand en twee jachthavens. Je kunt er een (zeil)boot, kano of fiets huren. Vanuit het Schilmeer kun je via een sluis het kanaal Groeve-Zuid op en verder varen naar Appingedam en Delfzijl.

Appingedam is een prachtig stadje met een oud centrum. Hier kun je bijvoorbeeld een kijkje nemen bij de bekende overhangende keukens of de Nicolaikerk. Appingedam is een prachtig stadje met een oud centrum. Hier kun je bijvoorbeeld een kijkje nemen bij de bekende overhangende keukens of de Nicolaikerk. Vanaf Appingedam kun je terug over het Damsterdiep.

Damsterdiep is een gevarieerde route van ongeveer 40 kilometer langs natuurgebieden. Je komt langs landbouwgebieden, knusse dorpjes als Garrelsweer, Winneweer, Ten Post en Ten Boer . De meeste bruggen op de route zijn 2,3 m hoog en/of zelfbedieningsbruggen. Via de twee sluizen kun je het Eems kanaal over steken. Vanaf het Slochterdiep kun je via de sluis weer terug het Woldmeer op.

Het Woldmeer is de plek bij uitstek om lekker te varen, met bijvoorbeeld een sloep of zeilboot. Het meer wordt in oppervlakte groter dan het Paterswoldsemeer maar intiemer dan het Zuidlaardermeer. Door de vele eilandjes is de sfeer intiem terwijl de weidse uitzichten je een gevoel van ruimte geven. Kenmerkend voor het meer is het afwisselende beeld met water en natuureilanden, waarop vogels kunnen nestelen, met doorkijkjes, vergezichten en besloten ruimtes. Een uniek vaargebied dus!

Tips

  • Restaurant De tijd Schilmeer
  • Restarant Paviljoen Overdiep
  • Reatarant Eetcafedeboerderij
  • Overnachten in een blokhut op camping Ekenstein

De mooiste sloepenWaddensloepWatersport